S+MP=sant

Så har då två av de tre oppositionspartierna valt att gå in i ett samarbete som enligt Sahlins utsago ska sträcka sig så långt som 2020 (!). Bara i det utspelet ryms en enorm arrogans mot det valsystem som finns i Sverige, nämligen det proportionella parlamentariska systemet. Under de fyra senaste åren har sex partier blivit två i form av borgarna i alliansen och skogsmullesossarna i S+MP samverkan. Man kan starkt ifrågasätta  om proportionaliteten verkligen råder.


Som medlem i partiet som lämnats utanför finns mycket att önska. Från S+MP verkar man vilja ignorera det faktum att vi tre tillsammans har två hela mandatperioder av samverkan i ryggen. Man visar också på en ofantlig respektlöshet gentemot väljarna, hur kan man utan att i samma veva begå politiskt självmord tycka det är en bra idé att politiken redan är uppgjord innan den de facto ska göras upp? Vad spelar det för roll om man röstar på S+MP å ena sidan eller M+FP+KD+C å andra sidan? Ingenting, de väljarna kan lika gärna dra lott.

Vi har en socialdemokrati som totalt knäfaller för den borgerliga regeringen, man verkar innerligt vara rädd för att ta konflikten med ett politiskt system som i grunden är helt fel. Man accepterar den fullt ut, i och med erkännandet av jobbskatteavdraget. Dessa enorma skattelättnader för de som minst behöver det. Bättre hade varit att skattebefria de arbetslösa, om man ens ska tala i de termerna.


Vi har ett miljöparti som å sin sida knäfaller för allt, så länge det ger regeringsposter. Vad händer med EU-kritiken? De EU-skeptiska anser det inte vara någon fara då tvekan till Lissabonfördraget fortfarande råder, men när det väl gäller? Vad är nästa steg? Acceptera handeln med för många utsläppsrätter? Dra tillbaka lagen om att stora bensinmackar ska erbjuda ekologiska alternativ? Man kanske ska passa på att riva stambanan för att bereda väg för en ny europaväg? Allt är möjligt.


Det är synd för vänsterpartiet, som vid upprepade tillfällen sagt att man vill göra upp om politik på väljarnas villkor, som nu lämnas utanför. Man har vid flera tillfällen sagt att inget är heligt, bara man förhandlar. Frågan är ens om samverkan på S+MPs villkor  ens hade varit önskvärd? Svaret är naturligtvis blankt nej, makten ska folket ha. Inte partibyråkrater i Riksdagen.


Kommentarer
Postat av: Dan Jacobsson

Nu får du uppdatera ditt inlägg, med Wanja Lundby

Wedin och en del ssu distrikt och S folk i ledningen för SAP, så har nu Mona tydligen öppnat dörren för Vänsterpartiet igen, tack för det!

Dantcho

2008-10-10 @ 18:17:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0