Heja Vänsterpartiet!

Sitter och lyssnar på Vänsterpartiets presskonferens på SVT24 angående vår egen skuggbudget. Det verkar vara en motion som vill att folk ska arbeta, och som inte står vid sidan av krisen och beklagar utan verkligen försöker göra något. Skattesänkningar för de som redan har leder inte till något samhällsekonomiskt nyttigt, egen konsumtion gör det.


Vad jag saknar i resonemanget är systemkritik, det skulle vara lätt att dra in någon dänga mot regeringen och kapitalismen, men då skulle man förvisso få skit för att inte vara "seriös". Tydligen så har Moderaterna analyserat vänsterbudgeten och den skulle enligt dem ge halva befolkningen högre inkomster, alltså de med lägst inkomster :)


Det blir tydligt att man har en relativt samkörd syn på vad man kan göra med det offentliga, och hur det i grunden kan skapa jobb. Detta är naturligtvis positivt, men majoriteten kommer säkert göra någon form av nummer av att man inte är samlade nog. Magnus Hagevi skriver i sin blogg (Magnus Hagevi är en av mina före detta föreläsare) att han misstänker att alliansen kommer satsa på en gemensam partibeteckning. Detta skulle vara förödande för den politiska dynamiken.


Det är positivt att oppositionen reagerar med en politik där det offentliga håller i taktpinnen, kritik kommer riktas mot Vänsterpartiet i synnerhet om att det är dåligt för de offentliga finanserna. Enligt Ulla Andersson själv kommer det offentliga sparanden att öka med Vänsterpartiets budget, det är mycket dyrare att hålla folk arbetslösa än att hålla dem i arbete.


Svd, DN


Kommentarer
Postat av: Sara

Hagevi, denna älskade hagevi :)

2009-04-30 @ 13:09:23
URL: http://sassasinstans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0