Därför inte Piratpartiet i juni

Den absolut mest självklara anledningen är att jag är betalande medlem i Vänsterpartiet, och vår toppkandidat är i en klass för sig. Träffade henne igår på v-växjös årsmöte och hon är fortfarande lika EU-kritisk. Fantastiskt!


Problemet med Piratpartiet är att de, och dess partiledare, är för onyanserade. Att inte ge upphovsmän egen rätt att sprida vad de vill eller när de vill är relativt sett inskränkande på människors frihet att göra vad fan de vill. Att seeda upphovsrättsskyddat material via Piratebay, eller annan uppladdningstjänst ska naturligtvis vara förbjudet, och jag är inte särskilt övertygad att Piratpartiet tycker det. Men det är också där min politiska kritik mot partiet och rörelsen som sådan stannar.


Det är löjeväckande att DN.se menar på att motståndets mot senaste tiden jätteklavertramp i integritetsfrågor som motståndet mot FRA byggde på en form av uppblåst gräsrotsfolkstorm, att motståndet på vissa sätt inte egentligen skulle finnas. Det är antagligen bland det dummaste jag läst, har en PR-byrå anlitad 100 bloggare för att kommentera en ledare som snackar skit? Knappast. Rick Falkvinge sammanfattar det oerhört bra,


"Att påstå att Moderata Ungdomsförbundet kan stå sida vid sida på barrikaderna med Ung Vänster, tillsammans med Grön Ungdom och Liberala Ungdomsförbundet och alla andra, på grund av att EN PR-BYRÅ VILL DET, det är inte bara naivt bortom vad som är acceptabelt för en tidning som över huvud taget gör anspråk på ordet journalistik". Källa

Än värre är Ipredlagen, vars enda syfte är att skrämma ungdomar och skuldsätta dem för livet. Är det verkligen värt det, att låta privata bolag agera polis? Ipred innebär dessutom att den som stäms via domstol måste bevisa sin oskuld. Det är helt unikt, och en tillbakagång till tiden då vi brände kvinnor på bål. Självklart ska upphovsmännen ha betalt, men detta är knappast proportionerligt. Man kan likna det vid tiden då vi högg händerna av småtjuvar. Helt vansinnigt, och det är med största sannolikhet bara en tidsfråga innan vi står inför en situation där Internetleverantörerna tvingas stänga av folk från sina abonnemang.


En viktig sak att nämna med Internet, och det är en annan fråga som Piratpartiet står offside i är den om Internet och ytterst ansvarig. Det finns en form av oskriven kutym att det som finns på Internet är bra så länge det finns där oavsett vilken form av information det handlar om. När obduktionsrapporter från barnmordsoffer dyker upp på Internet, vilket skedde vid det beryktade barnmordet som jag glömt namnet på. Gammelmedia som det heter refererade till det att det skett och var, vilket naturligtvis är jäkligt korkat. Men Piratebay tog inte bort torrentfilen, trots en vädjan av föräldrar direkt i SVTs debatt. Piratebays resonemang om att vad som finns på Internet stannar på Internet är naturligtvis korrekt men det är bristen på ansvariga för själva uppladdningen i ett initialt skede som är problemet.


Eva-Britt Svensson refererade igår till en undersökning som påtalade att Vänsterpartiets ledamöter röstar mot frihetsinskränkande åtgärder, både IRL och på Internet i absolut störst omfattning. Hennes egen statistik var att 98% var frihetens väg, och det är en siffra som talar för sig själv. Tydligen var de konservativa svenskarna nere på cirka 50%. Jag ska göra det till mitt kall att hitta den sammanfattningen. Bara det är anledning nog att rösta rätt, nämligen rött i EU-parlamentsvalet.


Kommentarer
Postat av: Alvaro

"Att seeda upphovsrättsskyddat material via Piratebay, eller annan uppladdningstjänst ska naturligtvis vara förbjudet"



Nu är det ju så att Pirate Bay inte seedar upphovsrättsskyddat material, däri ligger grundproblemet vilket många verkar ignorera. En torrentfil är knappast upphovsrättsskyddad, och att länka till någon som har en sådan fil på sin dator bör knappast vara ett problem. Ska Pirate Bay stängas ner borde även Google, Altavista, Yahoo och liknande sökmotorer också stängas ner. Likaså Youtube, samtliga dagsstidningar på nätet och liknande. Om Pirate Bay förlorar den numera avslutade rättegången vore med andra ord inget annat än en rättsskandal.



Största problemet när det gäller detta är dock att man har gjort någonting olagligt som enbart etablisemanget anser är olagligt men som gemena man och kvinna ser som harmlöst. Ett samhälle kan inte bygga på sådan lagstiftning.



Angående Piratpartiet så är den största anledningen för att INTE rösta på dem att PP är ett enkelspårigt kvasiparti, likt SD men med en annan huvudfråga. Vem vill utsätta sig för en statsbudget utformad av Piratpartiet? Eller utrikespolitik? Sjukvård, skola och omsorg? Ja, you name it.

2009-03-04 @ 16:34:41
URL: http://avlo.blogg.se/
Postat av: Anonym

Seeda = någonting du själv gör. jag skrev inte att piratebay eller för den sakens skull ladda upp

2009-03-04 @ 16:48:46
URL: http://sirviktor84.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag menar alltså att piratebay, eller andra sajter laddar upp. Det är användaren som skapar torrentfilen. Klart att det ska vara förbjudet :)

2009-03-04 @ 16:50:03
URL: http://sirviktor84.blogg.se/
Postat av: Alvaro

..och jag säger bara att Pirate Bay inte tillhandahåller upphovsrättsskyddat material då materialet finns hos användaren och inte på PB:s servrar samt att folk inte heller seedar upphovsrättsskyddat material då "materialet" består av torrents. :)



Om något ska vara förbjudet så är det att själv skapa profit på andras verk och arbeten. Så länge inte fildelningen genererar någon vinst för fildelarna så ser jag inget som helst problem med det. Hela grejen är ett låtsasproblem...

2009-03-04 @ 19:14:19
Postat av: Anonym

Torrentfilen är länken till det uppladdade materialet! Seedningen innebär att man laddar upp det som ligger i torrentfilen, eller snarare bakom. Det är ett tillgängliggörande av material, bortom upphovsmannens kontroll. Jag skiter i vad piratebay gör, det är spridandet det är fel på. Metoderna att fånga dem är däremot helt fel och frihetsvidriga

2009-03-04 @ 20:58:22
URL: http://sirviktor84.blogg.se/
Postat av: Fröken Bengtsson

Ang hästfrågan:

Det får du fråga Edin om :)



tyckte du att det var mkt mat eller? =)

2009-03-05 @ 13:48:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0