En dag med många minnen

Har framförallt skrivit på VSF-bloggen i det senaste, det senaste följer härvid;

---VSF---

Idag är det dagen mot Kristallnatten. Enligt vissa startskottet för det som kom att bli den absolut värsta strukturella förföljelse av judar någonsin, nämligen förintelsen. Sex miljoner judar kom i det som följde att mördas i en närmaste industriell slakt av osannolika proportioner, och ytterliggare miljoner av oppositionella grupper kom att få sätta livet till. Nazismen sökte förklaringar till strukturella samhällsproblem på en nivå som i grunden är felaktig, att man beskyller olika grupper som inte följer en angiven norm för att ligga bakom all världens elände.

Detta resonemang ser man även idag, men i andra uttrycksformer. Det har piskats upp en främlingsfientlighet i dagens Sverige som är direkt destruktiv, i meningen att fokus dras från de verkliga problem som finns i samhället. Marginaliserade grupper ställs mot varandra med överklassen glatt påhejandes, då deras situation därmed stärks. Kampen mot nazism och främlingsfientlighet är av yttersta vikt. Låt oss även skänka en glädjens tanke då det är 20 år sedan Berlinmuren föll. Efter decennier av kallt krig och inskränkande av människors personliga frihet kom ett korrupt system att falla sönder, och avslutade därmed en era som i närmare ett sekel påverkat världen.

Men låt oss även rikta fokus mot en annan mur, den på västbanken som Israel låtit upprätta och likt muren i Tyskland förhindrar människors frihet. Antiterrorism sägs vara motivet, men ska man motarbeta terrorismen så bör man se om sitt eget bo och agera preventivt mot den typen av strömningar genom att exempelvis inte förtrycka ett helt folk. Leve Palestina!


Kommentarer
Postat av: Avlo

Bra.

2009-11-11 @ 10:43:05
URL: http://avlo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0