Fullständigt tragiskt agerande av regeringen

Nyheter om apoteket har florerat idag. Regeringen sparkar styrelsen då man anser den försöker gynna företaget självt (!) vid en kommande konkurrenssituation. Det finns förvisso en positiv aspekt och det är att regeringen tydligen vet om att det är fullt möjligt att lämna ägardirektiv och därmed kontrollera en inriktning på ett företag. Vi kan därmed konstatera att det är skitkorkat att hävda att staten inte kan sköta företag.
Nu tycker regeringen att förvaltaren inte sköter sig, men det är ju knappast förvånande. "Syftet med direktivet var att hindra Apoteket AB att skaffa sig strategiska fördelar som skulle kunna försvåra konkurrensen för de nya privata aktörer som regeringen öppnat vägen för genom avreglering av apoteksmarknaden" (ab, 21 september 2009). 

Man ber alltså företaget göra det svårare för sig själv. Detta är vansinne. Tidigare har man offentliggjort vilka apotek det är man ämnar sälja och det är naturligtvis de som drar in absolut mest pengar(!!). Så inte nog med att man avskaffar monopolet, man säljer ut de mest lönsamma apoteken, och passar samtidigt på att ge företaget order om att i praktiken hindra egen expansion på privata apotekares bekostnad under trycket av en avreglerad marknad. Detta är fullständigt idiotiskt.
Jag vet inte hur det fungerar i detalj, men antagligen kommer apoteket vara det företag som får absolut tydligast samhällsansvar, medan "kapitalist javisst" kan fylla sina fickor. 

Det är i den här formen av frågor som jag blir stalinist. Jag blir så heligt förbannad, regeringen har inget DIREKTIV att göra MIG fattigare genom att sabotera en fullt fungerande verksamhet för att istället ge bort profiten som kommer ALLA till del.

Politiskt krav 1 (realistiskt): Använda ägarmakten på ett sätt som inte är verksamhetsdestruktivt!

Politiskt krav 2 (visionsrevolutionärt): Seriöst börja fundera på om man inte skulle tycka det vara värt att helt enkelt beslagta samhällsnyttig men privatägd verksamhet vilket kan vara i stort sett vad som helst.

Kommentarer
Postat av: Alvaro

Vansinne ja.

2009-09-22 @ 06:19:29
URL: http://avlo.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag hoppas Odell åker dit för någon struntgrej, det skulle förhala hela grejen. Fy fan

2009-09-22 @ 10:08:58
URL: http://sirviktor84.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0