Hockey night!

Natten mellan söndagen och måndagen var en riktig höjdare om man har något som helst intresse av att se ishockey. Världens absolut bästa spelare i vad jag gissar är världens sex bästa hockeynationer. Det roliga är att de tre matcherna var rematches på de tre senaste OS-finalerna, i den ordningen. Ryssland - Tjeckien, Kanada - USA och Finland Sverige. Både Ryssland och USA revanscherade sig för sina respektive finalförluster, men Sverige besegrade Finland. 

Intressanta iakttagelser är att Kanada är fullständigt överlägsna, men de gör inte mål. Matchen mellan Kanada och USA var också den som i störst utsträckning visar på "fördelarna" med en liten rink. Mycket tacklingar, till och med otroligt mycket tacklingar. Underhållskostnaderna för att byta ut nedslitna sarger torde vara en aningen högre i Nordamerika.. Jag vet inte vda jag tycker är bäst egentligen, jag gillar de mer öppna ytorna som skapas på större rink men samtidigt har spelare på den här nivån så pass hög skicklighet att yta skapas i alla fall.
Jag tror personligen det är viktigare att det Internationella Ishockeyförbundet och NHL lyckas komma till någon form av avtal om nästa vinter-OS, att NHL faktiskt tar ledigt för att låta spelarna representera sina landslag. NHL får gärna ta mer uppehåll, men det faktum att världens absolut bästa spelare tackat ja till att spela OS tyder på någon form av vilja att representera sitt landslag. Man kan tyvärr inte ta VM-turneringarna på allvar, det kan man med OS. Å andra sidan blir det ju löjeväckande att de spelare som spelar i Karjala Cup exmeplvis, eller för den sakens skull i VM, i nio fall av tio inte finns representerade i OS då de är för dåliga i jämförelse med de i NHL. 

Om ingen överenskommelse nås är det bara att hoppas att övriga hockeyvärden samlas i syfte att bryta NHL:s dominerande ställning när det gäller spelskicklighet. Den form av överkommersialisering som NHL står för är inte sund, vare sig för sporten som sådan eller ens dess utövare. All världens ishockeyförbund, borde enas om internationella matchdagar. De finns redan, men NHL är inte med - lösningen kanske är mindre matchdagar och mindre inslag av LG Hockey Games. Att fotboll är världens största sport har förmodligen delvis att göra med att spelare som Ronaldo gladeligen blir tillfrågad om och får spela mot nationer som Andorra. Nu skulle Ronaldo förmodligen vila under en sådan match, men principen om internationella matchdagar är så pass stark i forboll att det inte finns något som hindrar Hamrén från att matcha en halvskadad Ibra i en träningslandskamp mot Sudan. Det enda som kan vara ett hinder är att spelaren själv tackar nej - denna princip borde vara helig i ishockeyn också. Då får vi internationella tävlingar av klass mer frekvent än vart fjärde år - om vi nu ens har det. En möjlig kompromiss hade kunnat vara att man bygger om all världens ishockeyrinkar till att passa NHL-mått?

I alla fall, highlights från nattens matcher följer redan. Alexander Ovechkins tackling mot 38-åriga Jaromir Jagr är enligt Wikegård den värsta smäll Jagr åkt på. Man måste älska att den hörs över hela arenan, och man måste imponeras av att Jagr reser sig på studs. Han måste ha totalmissat vad som träffade honom.

Ovechkin sänker Jagr

Kanadensiskt kramkalas (är mest med då det tydligen illustrerar vad jag förmodar Kanada kände efter matchen, total uppgivenhet)

Kronvall "föser undan" Hagman

Hörnquist får skallen mosad

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0