Om att vinna festivalbiljetter...

Min syster har vunnit fyra (!) biljetter till Roskildefestivalen! Tror ni hon ger mig en?


Däremot säljer hon sin ena biljett till mig för reducerat pris, 1600 kronor plus en back öl. Det blir lite billigare än de drygt 2000 festivalen ska ha.  


Actionhjälten är tillbaka!

Aftonbladet skriver att Johan Falk ska komma tillbaka på bioduken. Johan Falk, spelad av Jakob Eklund, är det närmaste en svensk actionhjälte man kan komma. Jag har alla första filmerna och skattar dem högt, då jag helt enkelt tycker de är jäkligt bra. Sex nya filmer ska det bli, och jag väntar! Förvisso lider den tredje filmen "Den tredje vågen" av förklaringsmodeller ala ekobrottslighet så att det blir lite löjligt då det inte är det som driver filmen. Men det spelar ingen roll när det har med god underhållning att göra.

Frågan är var filmerna ska ta vid, det verkar en liten aning som om Johan Falk blir en höjdare inom Europol i slutet av tredje filmen. Hur kul kan det vara att följa det? Men, de kan ju å andra sidan vara en prequel. Men att en sådan skulle bestå av sex filmer verkar lite otroligt. Oavsett vilket blir det roligt.

Klart man ställer upp!

Att Henrik Larsson ställer upp i ytterliggare ett stort mästerskap är egentligen inte konstigt. Tänk dig själv om man fick frågan, vill du spela i EM? Vem tackar nej, i synnerhet inte som man känner man presterar bra. Vad som kan te sig märkvärdigt är att Henrik överhuvudtaget fått frågan, då han inte varit behjälplig i EM-kvalet, men det var förvisso inte Ibrahimovic heller. I Zlatans frånavro spelade Sverige en nyckelmatch på vägen till EM 2008 nämligen den mot Spanien på Råsunda.


Jag tycker det är starkt av Henrik Larsson att säga att han dessutom kan tänka sig VM-kvala. Möjligheten blir då stor att han når över 100 landskamper. Ska han VM-kvala känns vägen till ett till VM-slutspel inte långt, förutsatt att han inte degraderas sig från HIF.


Världens äldsta VM-spelare heter Roger Miller, som nådde sin karriärs höjdpunkt vid VM 1990, 38 år gammal gjorde han runt fyra mål (är lite osäker). Han gjorde ett inhopp i VM 1994, nu 42 år gammal och gjorde ett mål. Han skulle kunna slå sig in i en exklusiv skala av spelare som gjort mål i fyra VM-turneringar. Han skulle också kunna bli enskild rekordhållare när det gäller längst tid mellan första och sista VM mål.


Men nu är det i alla fall EM närmast och Sverige har tydligen den enskilt äldsta truppen. Det får mig att tänka på Filip och Fredriks skojande om medellivslängden med Ibrahimovic och Lagerbäck :)


Aftonbladet


Omvänd ordning?

Det är lustigt hur det ibland kan se ut inom politiken. Ta bara frågan om försvarsmakten. Högern, med Moderaterna i spetsen har historiskt sett varit mycket försvarsvänliga men sitter nu i en regering som sparar in på sagda instans. Detta har S+V+MP redan gjort i stor utsträckning, då man inte behöver ett invasionsförsvar längre. Det hade varit otroligt olustigt om Sverige fortfarande hade den tredje största luftflottan i världen.


En aspekt av alla dessa neddragningar som jag tidigare aldrig tänkt på är att det i förlängningen kan användas som ett argument för ett eventuellt natomedlemskap. Det finns inga stående nato-arméer, vad nato sysslar med är kort och gott samordning av de olika medlemsstaternas militära resurser i händelse av konflikt. I och med ett eventuellt natomedlemsskap skrotas neutralitetsprincipen för gott. Poängen med det här är att det blir viktigt för Sverige att se till att man faktiskt har en stående trupp av något slag i Sverige som kan tänkas vara behjälplig vid diverse och högst osannolika händelser. Om inte, är ett natomedlemskap nära förestående. Det ligger i neutralitetens intresse att man har en försvarsmakt som är just det, och inte enbart insatsarmé. Att jag som socialist bryr mig överhuvudtaget om huruvida vi har en armé eller inte är det omvända som rubriken nämner.


Det finns annat som redan nu mer eller mindere har raderat neutraliteten, närmast i åtanke EU med det så kallade lissabonfördraget. Men det är en annan fråga, om än mycket viktig.


Slutligen bifogas videon, där Sasha Mesic och Tim Hibbins undersöker det svenska försvaret. Roligt :)RSS 2.0