Magnus Betnér coming up!

Min skrattmuskel kommer antagligen att gå i högvarv imorgon. Växjö Konserthus, Magnus Betnér vid sju på kvällen. Youtube är den perfekta stå upp-källan. Hans relativt nya programserie, "I ditt ansikte" där han framför sina sarkasmer och cynism - framför de som han driver om. Detta klippet är filmat framför en metodistförsamling - roligt!


Biljetter!

Bruce Springsteen kommer till Sverige. Jag hade inte gått i alla fall, konsertbudgeten kommer antagligen spräckas i alla fall. Dessutom är biljetterna slut. Motdraget? En extrakonsert! Tjohoo! Också den slutsåld, precis som det skulle vara någon skillnad. Väldigt roligt för Bruce Springsteen, eller vem som helst som kommer till Sverige och säljer slut på biljetterna under en timme. Ticnet har bytts ut mot något annat system, och naturligtvis brakar systemet ihop. Det i sig, är patetiskt, precis som det skulle vara Ticnet som är problemet. Men det är än mer sorgligt att den andra leverantören verkar vara överraskad för biljettrycket. Vad hände senast?


Biljettåterförsäljare skulle på riktigt kunna bli problemet om man gör verklighet av idén att auktionera ut alla biljetter till högstbjudande. Det hade varit extremt smaklöst, och respektlöst för artisten som väljer att ta en viss summa betalt så att så många som möjligt ska kunna gå och se dem. Vill artisten ta 4000 kronor för acceptabla biljetter så har man ett val, nämligen att inte gå dit. Jag har för mig Ticnet specifikt pratade om att eventuellt låta de som köpt biljetter sälja via en privat auktionstjänst via dess egen hemsida, och det hade om möjligt varit än mer sorgligt.


De riktiga problemen är andrahandsmarknaden. Tradera svämmar över av biljetter, och andrahandsåterförsäljare började ta beställningar redan innan det riktiga biljettsläppet. Vissa skryter med att man minsann anpassar priset till marknaden, men med hjälp av priset kan man styra en intention till handling vilket görs vid prissättningen. Ska vi ta tusentals kronor betalt, och förvisso få slutsålt i alla fall men neka mindre bemedlade fans att se oss?  Jag skrattar högt, av det faktum de ibland köper biljetter som inte säljer slut. Marknadsapris? Knappast, när en biljett till The Eagles i Malmö i maj på andrahandsmarknaden kostar 1300 kronor, medan den på Ticnet kostar 800 kronor.


Det är förhoppningsvis bara en tidsfråga innan fans organiserar sig och lägger en massa beställningar som de sen vägrar betala för. Det är antagligen mer riskfritt på Tradera, att strunta i att betala. Det hände en gång via ett GN'R community, när det dök upp en bootleg, för 10 dollar på ebay, med läckorna från Chinese Democracy. Fans registrerade nya konton och började tokbjuda på skivan, tills priset var uppe i tusentals dollar och passade även på att skicka mail till säljaren och sa att handlingen var moraliskt förkastlig. Situationen underlättades en aning av att säljaren sålde en produkt som de facto är olaglig och innehållet betydligt mer dramatisk då den innehöll osläppt material till skillnad från en live-bootleg. Jag tror nästan försäljaren angav sig själv.


Jag räknade på första sidan av auktionerna på tradera, vilket samanlagt var cirka 100 biljetter. Lägg därtill fem sidor till så är det inte svårt att anta vi har att göra med 500-600 ockerprisbiljetter, bara på tradera! Jag tror inte heller på att man lyfter försäljningen från Internet, då de som tycker det är bäst att fysiskt köa antagligen bor i närheten av biljettluckan vilket i nio fall av tio är i Stockholm. Däremot kan man helt klart reservera biljetter dit.


Det behövs LAGSTIFTNING! Detta är inte ett problem som löses med gullegull och gnäll från arrangören, de vill bara ta ett högre pris. Det är heller inte bra om man hastigt och lustigt skulle få för sig att reglera marknaden för återförsäljarte. Andrahandsförsäljningen i sig är inte problemet då man bör ha rätt att både ge och sälja en biljett. Man kan bli sjuk eller liknande. Priset är problemet. I Danmark har man förbjudit biljettförsäljning till ockerpriser, vilket enbart resulterat i att det kanske tar tre timmar för en stor konsert att sälja slut och inte 30 minuter. Jag ska se Metallica i juli och de ger samanlagt fem konserter, enbart i Köpenhamn! Det tog faktiskt veckor för den sista konserten att sälja slut, men slut tog dem. Artisterna kan dessutom försöka sätta press på politiker och arrangörer, "vi kommer inte hit om ni inte löser problemet". Artisterna kan tänkas förlora pengar på affären, bränner man en förmögenhet på biljetten kanske man inte har en krona kvar till att köpa svindyra t-shirt och liknande.


Sen kan alla fans dyrt och heligt lova att vare sig handla eller köpa andrahandsbiljetter för ockerpris. Då dör marknaden och ockrarna går i bästa fall i personlig konkurs och få gå till soppkök.


Vissa arrangemang förtjänar inte att sälja slut, frågan är om de ens ska få lov att sälja biljetter överhuvudtaget. Roskilde Fetsivalen exempelvis, som sålt biljetter sen den 1 december utan att ha levererat ett endaste band. Man skryter med att man minsann inte lever på gamla framgångar, istället lägger man ner tid och kraft på att organisera tältbyar för lata festivalare, uppdatera hemsidan med klipp från gamla konserter, och säger att man försöker få de första banden klara precis som de missat hela syftet. Musik! Det sägs att första akten släpps imorgon, det ryktas om Madness. lol


Hahaha, forumproblem

Jag sitter och kollar på diverse Internetforum ibland. Läste att det var någon som ställde en fråga om en specifik låt. Inlägget löd så här:

"Någon som vet vad låten heter där de sjuner aaaaa aaaaaa osv.? tacksam för svar!"


lol


Välgörenhet?

Intressant hur många välgörenhetsorganisationer (Röda Korset, Rädda barnen) vädjar till folks samveten över situationen i Gaza. Jag hade fått för mig att ingen eller ens något kommer vare sig in eller ut från Gaza och att FN-personal flytt i ren panik då Israel bombat internationella samfundet.

Var går biståndet då när det i praktiken inte kan nå fram?

Guantanamolägret stängs!

Jag har varit en aningen blödig över det faktum det tog mindre än ett dygn innan President Barack Obama valde att stänga fånglägret på Kuba, och alla andra utländska CIA-fängelser.


"Terrorism ska bekämpas med de värden vi själva står för", är en värdering så sund och så fri från galenskap som att man kan ursäkta bombningar och inskränkningar av grundläggande rättigheter för att fånga terrorister. Jag håller med om uttalandet till 100 %, även om det i långa loppet kan betyda att frihandel, exploatering och olustiga handelsblockader kan vara svaret på terroristbekämpning i framtiden.


Men bara det faktum att man stänger detta fångläger och dessutom går tillbaka till framtiden med förbjudandet av tortyr under förhör är otroligt. 2000-talet blev aldrig det uppsving för demokrati som man hoppades, och President Bush fick lov att bryta det löfte om att USA skulle engagera sig mindre utrikespolitiskt. Förhoppningsvis får nu USA en inriktning som betyder neutral medling och diskussion, samtidigt som retoriken radikaliseras och blir konsekvent. Nu när man väljer att förbjuda tortyrförhörsmetoder kan man pressa andra mindre beräkneliga att göra detsamma.

Det sjuka är att President Barack Obama egentligen bara gör det självklara, när President Bush gjorde det otänkbara. Nämligen tar USA tillbaka till framtiden som gällde innan texas ranger tog över. Sjukt.


Naturligtvis kommer basen på Guantanamo aldrig stängas, för att så ska ske krävs ett dubbelt uppsägande av avtalet som är skrivet innan den kubanska revolutionen. Det första Castro och company gjorde var att säga upp avtalet, men USA har naturligtvis inte svarat och kommer naturligtvis inte göra så heller. Men det är en annan fråga. Men tortyren och rättshaveristiska domstolsbeslut stoppas, därmed är mycket vunnet.


Övrigt: De visade "Undergången" på SVT2 igår, och ibland undrar man om man inte är stalinist. När Hitler blir förbannad, och talar om att militären har svikt honom och germanias folk, öser han ur sig att han borde ha låtit skjuta alla höga officerare som Stalin gjorde. Det låter vid tidpunkten helt rimligt. Det beror antagligen bara på filmens trovärdighet, men det är i vilket fall helt lysande.


Härliga statens järnvägar

Jag har tidigare pratat om eländet med SJs biljettpriser och det absurda att de ljuger för sina resenärer. Det visar sig nu att de har en ombordmentalitet som är lika smidig som en tegelsten. 

Jag hade precis somnat på väg till göteborg när en tant runt 20 ville titta på min biljett. Tydligen satt jag i förstaklass och jag åkte ur med huvudet före. Det skedde dessutom under en väldigt nedlåtande ton. Det absurda är att vagnjäveln är tom! Helt TOM! Hon glömde att titta på min biljett som jag visade frivilligt. Det enda som skiljer är att den förra stolen var aningen mjukare. Ska man bli behandlad som en kåkfarare kan man lika gärna ta bilen. Nästa gång PLANKAR jag!

Raid Gaza!

Internet är en källa till sjuk humor, ofta med en sarkastisk underton. En annan sak som dessuotm absolut inte är kul är konflikten (eller utrotningskriget) på Gazaremsan. Jag är för besviken och arg för att säga något överhuvudtaget av värde, läs Alvaros blogg för min åsikt i ämnet. Israelerna besvarar bönder med högafflar med stridsflygplan.


Internet har i alla fall snappat upp ämnet, och nu finns ett litet spel vid namn Raid Gaza. Målet är att besvara qassamraketsbeskjutningen, och man ska svara big time. För de som inte vet, Qassamraketer är helt enkelt hemmagjorda smällare, utan någon som helst form av styrsystem. Man kan antagligen likna det vid en pet-flaskabomb.


Till sin hjälp har man tre olika typer av produktionsanläggningar, missiltorn, militär flygplats och en infanteribas. Man ska döda så många palestinier som möjligt, och dessutom hålla nere sina egna förluster. Det är totalt omöjligt att förlora, tar pengarna slut ringer man världssamfundet så får man mer pengar. Senast lyckades jag döda cirka 900 palestinier, samtidigt som jag kanske förlorade fem israeler. Ganska imponerande snitt, ville jag döda fler skulle jag använt infanteri också men då riskerar mina egna likhögar att växa något.


Spelet är en sarkastisk illustration av den israeliska statens övermakt och återfinns här.


KisseDen orange katten är en kastrerad homosexuell hankatt. Den grå är bara nervös vilket kan bero på att hans far dessutom är hans bror vilket alltså är den orange katten. Hysteriskt. Men det är söta djur.


Whats wrong with this picture?

Haha!

Åtta år nykter - gäller inte mig

Min far firar(?) idag 7 januari åtta år som nykter. Inte studentnykter, där ett sexpack folköl räknas som nykter utan spiknykter. Inte en droppe! Detta är rent ut sagt otroligt, i synnerhet som där skett saker i hans liv sen dess som skulle pressa vem som helst till flaskan. Jag tänker då naturligtvis på MIFs sportsliga återkommande megafisakon.


Naturligtvis var det ett skämt, ingenting som man vare sig gör eller inte gör är anledning att ta till flaskan. Men att den typen av skämt tillåts florera och frodas är på sätt och vis skrämmande. När Björn Gustafsson spelar full i melodifestivalen blir han prisad för sin strålande förmåga att roa, eller när Johan Glans agerar statssekreterare med dåligt ölsinne skrattar hela Internet. Framförallt det sistnämnda är egentligen oerhört kul, men det är ett tidstecken. Alkoholdrickandet har gått upp, i takt med större införselkvoter och alkohol är mer regel än undantag. "Klart att du måste dricka vitt vin till fisken, du ska ju inte köra förens ett par timmar" kan det mycket väl sägas på middagar.


Ofta i diverse studentsociala samanhang är alkohol mer regel än undantag även om det påstås annorlunda. Att börja dricka vid lunch inför en stor terminsavslutningsfest anses inte alls vara särskilt märkligt, men man kan bara försöka gissa sig till konsekvensen om det skett på arbetstid under ordnade former inför en semester.


Ytterliggare ett problem med alkoholfrågan är, att om man har ett restriktivt synsätt, så anses man vara en torr, moraliserande dåre. I mitt eget fall kan nämnas min åsikt att all privatinförsel av alkohol ska beskattas fullt ut, varpå man i nästa andetag måste försvara sig med att säga man minsann är full åtminstone en gång i veckan. Men då är man helt plötsligt en hycklare. Man kan ta spritresorna som avgår från campus som exempel. Vill folk åka på sådana så visst, jag har själv tänkt tanken i ett svagt ögonblick. Jag drar mig själv inte från att köpa loss en billig flaska Jäger. Men jag skräms över den ofantliga mängd alkohol det handlar om. Och detta ska naturligtvis inte ses som kritik mot dem som reser på denna typen av utflykter, jag förstår fullt ut varför man gör det. Billigt är bra.


Det är oerhört starkt att min far med en svår beroendesjukdom lyckats hålla sig borta från flaskan på det sätt han gjort. Alkoholberoende river sönder sociala skyddsnät, relationer och ekonomi. Jag har sett vad alkoholberoende kan göra på nära håll, och jag levde själv nykter betydligt länge än de flesta andra i min ålder. Jag ville inte sätta mig i en situation där jag uppskattade det som jag visste förstörde så ofantligt mycket.


Att jag överhuvudtaget efter det har haft vad man kan kalla min första fylla får i mitt sociala samanhang ses som otroligt korkat. Den kom under våren 2002, på en resa till Madrid. Jag var med min syster på dels en punkhaschklubb och en gaybar. Efter all sprit var bandet som lirade bäst i världen, även om det var sinnesjukt uselt egentligen och alla transor på gaybaren var det mest absurda jag sett. Whisky och Cola var det som rann ner, med en grund av gin & tonic. Det sistnämnda kan jag inte röra idag, jag kan inte ens dricka Tonic utan att må illa. Senare under sommaren lärde jag mig, till leverns förtret att dricka öl.


Alkoholism ska ligga nedgrävt i generna sägs det. Detta gör mig rädd, men inte tillräckligt rädd för att avstå. Jag försöker hålla en hyfsad nivå, även om det vid vissa tillfällen blir väl mycket. När jag läste Förändra Världen i Malmö var det många fester i just Malmö, var det ofta som så att man sov hos sin far. Hur lyckat är det egentligen, att dyka upp fullare än ett ägg, hos sin far som är nykter alkoholist? Det finns andra Malmöarrangemang som yttrar sig liknande, Malmöfestivalen exempelvis. Eller festen jag och min far besökte innan jul var ett annat lysande exempel på när man egentligen borde ge fan i allt efter det första glaset. Men det är klart, det man brukar säga att valet att dricka eller inte dricka är alltid individens egna beslut. Visst kan man skylla på att spriten var billig, gratis, eller bara väldigt god men det är alltid ens eget beslut. Detta gäller alla, naturligtvis även mig själv och vissa tillfällen önskar man att man egentligen borde ha stannat hemma. Jag vill absolut inte trilla dit, och kan inte ens tänka i de termerna. Jag känner mig inte det minsta beroende eller önskan om att dricka när jag inte borde. 


Men vem är jag att yttra mig om jag nu bara dubbelmoraliserar? Alkoholhumor undergräver alkoholismens konsekvenser, spritimport ger 20-åringar skrumplever, men i samma veva är jag ibland skitfull. Jag har sett konsekvenserna och tagit smällen av hur alkoholism kan yttra sig, vilket borde ge mig mandat nog.


I vilket fall, ett stort grattis till min far, och jag hoppas (eller vet) att han ser de gångna åtta åren som bara starten på ett nyktert liv!


Here we go again

Det som aldrig händer har hänt. Jag har blivit förklyd(?) för andra gången på kort tid. Faktum är att många på vår kick-ass nyårsfest blivit sjuka, med jag i sista ledet. Det är så fruktansvärt drygt, just nu har min magnecyl börjat verka så jag mår lite bättre men jag håller på att missa en examinationsdeadline. Och jag missar ALDRIG en deadline. Visst kan man tycka jag borde ha startat tidigare, men jag arbetar absolut bäst med kniven mot strupen. Detta gäller inte när man har feberfrossa dock.


Jag har uppdaterat länksamlingen till andra bloggar. Titta gärna.


Superdramatik i JVM

Jag sitter uppe och följer vad som verkar vara avgjort i detta nu. Sverige är sen tidigare klart för VM-final efter en farsartad tillställning men nu är tydligen även kanada klara. Det är bara Sveriges matcher som visas i tv men tydligen har kanada i den andra semifinalen mot Ryssland legat under med 4-5 när det var fem sekunder kvar av matche. En kvittering kom i samma veva och nu har de tydligen avgjort på straffar. Snacka om tur (eller otur?)!

Det roliga är att Slovakien var en svårare nöt att knäcka än vad som troddes från början. Roligt inför finalen är att Sverige mosade Ryssland med 5-0, och Kanada har alltså haft enorma problem mot just Ryssland. MOSA!

Lika bra jag sitter uppe och vänder på dygnet, finalen ska sändas 01:30 tisdag morgon :)

Min drömsko

Jag har i snart ett år gått och dreglat över vad som verkar vara min drömsko. Jag är ett big fan av "stilrenhet", i synnerhet då det kommer till skor då jag inte gillar när just den delen sticker ut från övriga kläder. Så här skriver Ecco på sin egen hemsida om fördelarna med modellen:


- Överlägsen vidhäftning och grepp under kontaktfasen


- Stötdämpande mellansula höjer komforten


- Anatomisk form för optimal passform


- Ger utmärkt fotklimat


- Ren och industriell look


- Idealisk teknik för kylig och våt väderlek


Min referenspunkt när det gäller skot gäller Roskildefestivalen. Tror jag att skon kan vara bra på den festivalen så är det en bra sko. Roskildemarken kan uppträda i många olika former dessutom. Det dumma med den här skon är att den kostar cirka 1500 kronor. Skjut mig.


RSS 2.0