2012?

Spoilervarning! I synnerhet bildtexten. Läs på egen risk.

Jag var på bio i dagarna och såg 2012. Jag gillar både Independence Day och Day after tomorrow och det är samma regissör bakom dem alla.

Låt oss först konstatera att 2012 är häftig, en riktig biofilm. Något annat ska man ju inte förvänta sig av en dyr film som beskriver mänsklighetens undergång. Problemet är att jag har svårt att ta det som utspelar sig i filmen på allvar. Jag kan köpa att solen får ett gigantiskt utbrott som därmed skickar en ny form av solpartiklar till jorden som gör att planetens innandöme börjar koka som om den tillagades i en mikrovågsugn. Jag kan även köpa att följden av detta är att jordskorpan smälter och helt sonika försvinner under folks fötter. Allt väl så långt. Vad jag har svårt att ta på allvar är hur våra hjältar överlever alla hopplösa situationer. När LA drabbas av en jordbävning över tio på richterskalan och marken rämnar under flykten med totalt kaos och massor med stora hinder som flyger omkring så ska man dö. Det spelar ingen roll att filmen därmed skulle ta slut, våra hjältar lyckas på något mirakulöst sätt ändå lyckas fly till ”fast mark” och därifrån ta fågelvägen i ett plan som ingen kan ska kunna flyga.
Filmen fortsätter i samma osannolika anda, och visst bör man inte förvänta sig att det på något sätt skulle vara realistiskt. Men när man bedömer den ögonblickliga nedfrysningen av New York i Day after tomorrow, sekvensen när Jeff Goldblum lyckas slå ut överteknologiska och utomjordiska datorer med hjälp av ett Macintoshskapat datorvirus i Independence Day, som mer trovärdiga så har man problem. Inte blir det bättre av att räddningenssekvensen i slutet känns otroligt dum, korkad och osannolik på samma gång. Det är dessutom i ett läge då i alla fall jag har tappat förtroende för mänskligheten, och känner att de lika gärna kan dö hela högen.

Nej, tillbaka till ritbordet. Vill man se en häftig film på bio, visst. Men trovärdigheten är lika med noll. Effektmässigt står sig exempelvis Independence Day väldigt bra fortfarande, så det är ju på intet sätt revolutionerande i någon aspekt överhuvudtaget.


En extremt roande sekvens i filmen är när LA börjar falla sönder. I tv skymtas ”the governator” som förklarar att den senaste jordbävningen var en engångsföreteelse och att alla kunde börja arbeta igen. Nästa sekund bryter helvetet löst och i TV syns hur taket rasar in och allt blir svart. Japp, i 2012 så dör Arnold Schwarzenegger. :D


En dag med många minnen

Har framförallt skrivit på VSF-bloggen i det senaste, det senaste följer härvid;

---VSF---

Idag är det dagen mot Kristallnatten. Enligt vissa startskottet för det som kom att bli den absolut värsta strukturella förföljelse av judar någonsin, nämligen förintelsen. Sex miljoner judar kom i det som följde att mördas i en närmaste industriell slakt av osannolika proportioner, och ytterliggare miljoner av oppositionella grupper kom att få sätta livet till. Nazismen sökte förklaringar till strukturella samhällsproblem på en nivå som i grunden är felaktig, att man beskyller olika grupper som inte följer en angiven norm för att ligga bakom all världens elände.

Detta resonemang ser man även idag, men i andra uttrycksformer. Det har piskats upp en främlingsfientlighet i dagens Sverige som är direkt destruktiv, i meningen att fokus dras från de verkliga problem som finns i samhället. Marginaliserade grupper ställs mot varandra med överklassen glatt påhejandes, då deras situation därmed stärks. Kampen mot nazism och främlingsfientlighet är av yttersta vikt. Låt oss även skänka en glädjens tanke då det är 20 år sedan Berlinmuren föll. Efter decennier av kallt krig och inskränkande av människors personliga frihet kom ett korrupt system att falla sönder, och avslutade därmed en era som i närmare ett sekel påverkat världen.

Men låt oss även rikta fokus mot en annan mur, den på västbanken som Israel låtit upprätta och likt muren i Tyskland förhindrar människors frihet. Antiterrorism sägs vara motivet, men ska man motarbeta terrorismen så bör man se om sitt eget bo och agera preventivt mot den typen av strömningar genom att exempelvis inte förtrycka ett helt folk. Leve Palestina!


RSS 2.0