Istället för sömn och avhandlingsanalys

Jag kollade igenom lite gamla inlägg på min blogg, och noterade en spännande kommentar till vad jag anser är ett av mina bästa stunder på den här ibland bittra bloggen. Det var nämligen inlägget som hette "Vekrorevyn, tjo!" där jag skriver om vad man kan läsa om i denna självdestruktiva media. I förbifarten nämner jag artikeln om den, för antalet barn, mycket unga mamman. Tydligen hittade hon till inlägget, och nu har hon alltså sitt sjätte barn fick jag reda på :) Adressen hon angav till sin egen blogg är fel där det är ett "n" för mycket, så adressen den dyker upp här istället http://flerbarnsmamma.se/

Det är bara att gratulera!
En lärdom att dra är att inget är dolt för någon på Internet. Jag vet ju egentligen inte ens om det är samma person, men det finns förmodligen inga anledningar att tvivla på den saken. Ska posta på hennes egen blogg och gratulera.

Fördomar om politiska meningsmotståndare

Jag roas skarpt av en moderat vid universitetet. Två stycken till och med. De är jättetrevliga människor men de fyller hela kvoten av fördomar man har gentemot moderater. Jag måste tvunget publicera en chatt jag hade med den ena av dem via facebook, där jag tillskrivs massa egenskaper som jag absolut inte har. Som att jag aldrig ätit en "finare" måltid, vilket jag har både en och två gånger. Mer ofta än sällan faktiskt.

Jag har censurerat bort deras namn till att istället vara "Herr M 1" och "Herr M 2", av respekt mot dem som funderar att bli medlemmar i spektaklet MUF, det är bättre de får reda på vad de har att göra med IRL ;)

"Herr M 1"

skulle hälsa från "Herr M 2" att han ska käka fläskfile idag

18:39Viktor

Trevligt :) Varför har inte jag honom på facebook. Själv tänker jag mig en en ört- och vitlöksmarinerad entrecote med råstekt potatis tillsammans med en mustig vinsås. Serveras bäst omedelbart efter grillning, tillsamans med ett kraftigt rött alternativt mörk öl och en konjak på det.

Riktigt gott

18:40Viktor

alternativet är annars färskpasta, och en räksås baserad på färska räkor kokta i vitt vin. Men det är så bökigt att skala skiten

:)

18:42
"Herr M 1"

?

18:42Viktor

Hälsa Herr M 2" att fläskfilé idag inte är gott. Grisarna misshandlas till den milde grad att köttet bara blir segt. Jag rekomenderar en ryggfilé, men ska han tvunget ha en "the finest" (vilket en ryggfilé är egentligen) så ska han ha oxfilé. Helstekt. ABSOLUT helstekt

18:44
"Herr M"

och du ska va vänsterpartist??

18:44Viktor

jag gillar mat. Hej hopp, ska iväg

18:45
"Herr M"

ha det kul på kamratmötena


Gubbiga skor till kostymen

Köpte nya skor i Polen. Jag ämnar inte använda dem mer än när jag drar på mig den billiga dressmankostymen. 

Det är kul att gå omkring i kostym. Man borde kanske satsa på de det redan imorgon vid sittningen? Jag i i så fall i desperat behov av en röd slips, men det löser sig

Fullständigt tragiskt agerande av regeringen

Nyheter om apoteket har florerat idag. Regeringen sparkar styrelsen då man anser den försöker gynna företaget självt (!) vid en kommande konkurrenssituation. Det finns förvisso en positiv aspekt och det är att regeringen tydligen vet om att det är fullt möjligt att lämna ägardirektiv och därmed kontrollera en inriktning på ett företag. Vi kan därmed konstatera att det är skitkorkat att hävda att staten inte kan sköta företag.
Nu tycker regeringen att förvaltaren inte sköter sig, men det är ju knappast förvånande. "Syftet med direktivet var att hindra Apoteket AB att skaffa sig strategiska fördelar som skulle kunna försvåra konkurrensen för de nya privata aktörer som regeringen öppnat vägen för genom avreglering av apoteksmarknaden" (ab, 21 september 2009). 

Man ber alltså företaget göra det svårare för sig själv. Detta är vansinne. Tidigare har man offentliggjort vilka apotek det är man ämnar sälja och det är naturligtvis de som drar in absolut mest pengar(!!). Så inte nog med att man avskaffar monopolet, man säljer ut de mest lönsamma apoteken, och passar samtidigt på att ge företaget order om att i praktiken hindra egen expansion på privata apotekares bekostnad under trycket av en avreglerad marknad. Detta är fullständigt idiotiskt.
Jag vet inte hur det fungerar i detalj, men antagligen kommer apoteket vara det företag som får absolut tydligast samhällsansvar, medan "kapitalist javisst" kan fylla sina fickor. 

Det är i den här formen av frågor som jag blir stalinist. Jag blir så heligt förbannad, regeringen har inget DIREKTIV att göra MIG fattigare genom att sabotera en fullt fungerande verksamhet för att istället ge bort profiten som kommer ALLA till del.

Politiskt krav 1 (realistiskt): Använda ägarmakten på ett sätt som inte är verksamhetsdestruktivt!

Politiskt krav 2 (visionsrevolutionärt): Seriöst börja fundera på om man inte skulle tycka det vara värt att helt enkelt beslagta samhällsnyttig men privatägd verksamhet vilket kan vara i stort sett vad som helst.

Intelligens kopplat till färgblindhet?

Såg en internetannons nyligen som jag asner är fruktansvärt korkad. Det finns väll ingen koppling mellan färgblindhet och dummhet? Svaret är 74 btw om man nu inte kan uttolka det.


Att överleva hopplösa situationer

Även välmenande tillkortakommanden kan slå totalt fel. Antagligen har alla varit med om det både en och två gånger men en god vän till mig tar det högsta priset.

 

En polare till mig var inte oerhört länge sedan i Skottland för att festa, studera Henrik Larsson bevistelseort under många år, och ta inmundiga vissa destillerade drycker. Under en av kvällarna var de på en pub dedikerad till kareokens ädla konst och min vän var helt övertygad om att han skulle äga scenen den aftonen. Glad i hågen så lyckades  han tjata sig till en tid som innebar att han kunde hålla ett litet försnack för att motivera sitt låtval. Låten han valde var Robbie Williams ”Angels”, och det kan sannerligen inte sägas vara en lättsjungen låt. Han höll ett litet tal om vad låten betydde för honom och avslutade det hela med att säga;

 

-          ”This is for all you english people!”

 

Helt plötsligt så hade karaokescenen en publik. Inte bara i form av de närmaste sörjande utan varenda människa som satt inne i baren. Min vän fattade inte ett skit utan skrålade på utav helvete och fick konstigt nog sällskap av en trevlig men antagligen superless skotska. De sjunger i samma mikrofon och det ter sig inte bättre (eller värre) än att deras läppar möts i en kyss.

 

Då knackar det på min väns rygg. Min vän vänder sig om och ser, ovetandes om den uppenbara faran i situationen, en två meter lång man som inte ser helt glad ut som säger;

 

-          “Excuse me, but this is my girlfriend…”

 

Av någon obegriplig anledning är denna människa kvar I livet! Vissa människor är tursamma av naturen. Totalt sjukt.


Bilderna från Polen

För dem som inte använder facebook (det vill säga min far) kommer här en publik länk till bilderna av mina tillkortakommanden i Europas mest underskattade land.
Bilderna talar för sig själv.
Klicka på länken här nedan.
V-Växjö i Polen

Äntligen!

Thomas Lantz gör sin sista dag på jobbet, och Ystad importerar en Tomelilla-moderat.
Det blir att fira!
YA

Student? Öka takten och få en kaka!

http://vsfblog.wordpress.com/

I dessa tider av nyttohets och förakt mot kunskap, diskuteras ibland olika förslag att råda bot på ”onödiga” studier. Dessa studiers enda funktion i ett första konkret läge kan ibland enbart syfta till att förbättra den egna allmänbildningen och det bekämpas aktivt. Regeringen verkar vilja genomföra det värsta som står att finna i den ökända och ofta hårt kritiserade Studiesociala Utredningen, men nu väljer man till syvende och sist att höja studiebidraget. På vilket sätt?

Det är lätt att få känslan av att man väljer att genomföra denna höjning då studiemedlet hade sänkts nästa år som en följd av sjunkande prisbasbelopp. Vad som i alla fall får kallas anmärkningsvärt är att man väljer att höja lånet absolut mest. Det är enkelt att ignorera det faktumet och ändå hoppa och dansa i ett litet segerrus men dessa pengar ska betalas tillbaka till staten.

Vi har en regering som bekänner färg då man samtidigt passar på att skjuta fribeloppet i taket. Nu kan studenter tjäna cirka 30 000 kronor mer per år och detta är naturligtvis mycket negativt om man anser att heltidsstudier ska vara just heltidsstudier. För att återknyta till den studiesociala utredningen där man vill öka takten på studenterna så att fler tar examen fortare, regeringens intention är glasklar – de struntar i både kvalité i utbildning och tiden studierna tar.

Ett höjt studiemedel där bidragsdelen är det som höjs skulle skapa stora incitament för studenter att studera mera och extrajobba mindre. Visst kan det sägas vara bra att man arbetar och skaffar referenser och erfarenhet, men arbetet sker allt som oftast på bekostnad av viktig studietid. Det blir dessutom ett tryck på lärosätena att anpassa sig efter studenternas extrajobb när det i själva verket borde vara tvärtom – lärosäten borde planera undervisning efter kvalité.

Som student som studerat på heltid i fyra år undrar jag om jag kan tacka nej till den så kallade ”höjningen”? Den som är satt i skuld är inte fri, ej heller studenter.

Viktor Stenman
/Förbundstyrelsen


Polen polen

Är hemma från en vansinnig helg i Polen. Trots den raka förbindelsen mellan Swinoujscie och Ystad har jag inte ens varit på festkryssning som paserat territoriet. Nu gick färden däremot från Karlskrona till Gdynia, där Gdynia är mer eller mindre sammanvuxet med Sopot och Gdansk.

På förmiddagen under torsdagen ringer Vänsterns gruppledare och vill jag ska hitta studenter som vill till Polen då vi hade två sista minuten-sjukskrivningar. Klengrott med VSF-folk som inte hade tentor eller superviktiga fester (typ, värd för festen). Däremot hittade jag en tidigare VSF-medlem som gladjeligen valde att följa med.

Innan avfärd fick jag reda på att jag minsann skulle vara resekassör. Ett uppdrag jag skött med galans, men det är först nu jag kom på att jag gått omkring med 15000 kronor omräknat från zloty slängt lite slarvigt i väskan jag kastar omkring.

Syftet med resan var att diskutera politik och dra upp lite stolpar inför nästa års val. Det var däremot mer av studiebesök än konkret politik, politiken avhandlades oftast på kvällen - sent. Vi besökte Malbork, en gammal korsriddarborg vilket var intressant och tittade även på en utställning som beskriver Polens väg till politiskt frihet.

Mat är intressant! Jag vet inte riktigt vad jag anser om polskt käk. Gott, vällagat men det känns strukturerat efter planekonomi. Alltså, inget extravagant överhuvudtaget. Men gott, som sagt. Soppa verkar vara "the thing", i alla fall som förrätt. Kakorna och snacksen överhuvudtaget är i vissa fall vidriga, dock inte allt men en del. Ölen är skitgod. Och jag fattar inte toalettpappret, det hade varit skonsammare att använda granbarr!

När jag ringde och frågade gruppledaren om var och hur vi bor fick jag helt enkelt svaret att vi ska bo på en gammal öststatlig semesteranläggning. Det var helt korrekt. Vansinnigt coolt ställe!

Polen är billigt, åtminstonde bortom de dyra västerländska köpcentralerna. Det var däremot på ett stort köpcentra med en massa flådiga butiker jag hittade ett par skor som jag ämnar använda tillsamans med min kostym som mest dammar. Den dammar just på grund av bristen av skor, men detta är nu åtgärdat.

Jag har tagit cirka 200 bilder och dessa kommer upp på facebook så småningom. Jag slänger upp ett par här redan nu. Men, samanfattningsvis skulle jag verkligen rekomendera Polen, jag har fått för mig att det florerar en massa konstiga rykten om landet ifråga.

Jag skulle gärna besöka Polen igen. Sommartid helst i den lilla byn vi höll till i. Stranden på andra sidan östersjön är enorm.

Närmast väntar sängen, jag sov 30 sekunder inatt.


Kamrat Lenin. Här presenterad som källan till all världens jävlighet.


Matsalen på semesteranläggningen vi höll till på. Retro!?


Malbork. Det är en hög med sten helt enkelt.

Fattar inte

Jag har ifrågasatt Ibra för absolut sista gången. Ifrågasättandet har tidigare haft att göra med att han är för bra för ett svensk landslag då spelarna runt omkring honom inte håller absolut bästa världsklass. Det skapar ineffektivitet i ett landslag då alla B-lagsförsvarare kommer blockera honom fullständigt. Allbäck öste in mål i senaste kvalelt exempelvis. Ibra = noll.

Jag skiter i vilket nu. Ibra kan vara 44 år och lönnfet i en dålig Malmöklubb, han ska vara på plan. Alla minns 2005 i Ungern mot Ungern i ett avgörande kvalläge i slutminuten. Nu är det dessutom 2009 och ett avgörande kvalläge mot Ungern i Ungern i vad som ine ens är slutminuten utan det absolut sista som händer i matchen.

Länge leve Ibra!

Tillägg: För att citera aftonbladets livebloggare;


9:00 Usch, vi får undan bollen... och JAAAAAA!!!
9:50
JAAAAAAAAAAA! ZLATAN!!!!!! 2-1!!!!!!
9:51
DET ÄR HELT JÄVLA SJUKT, DET ÄR DET SJUKASTE JAG HAR VARIT MED OM!!!
9:51
ZLATAN GÖR 2-1, TRE SEKUNDER INNAN MATCHEN ÄR SLUT...
9:51
SLUT SVERIGE VINNER MED 2-1
9:52
SVERIGE VINNER MED 2-1, ZLATAN AVGÖR MED TRE SEKUNDER KVAR ATT SPELA... DET HÄR HÄNDER INTE!!

Därför "live"

Den absolut mest uppenbara anledningen är att det är live, inspelat direkt på plats och ett test för om ett band kan leverera. Ibland får de omorganisera hela arrangemang eller fuska med bakgrundssamplingar och liknande för att nå ut. Dessutom har man ofta att göra med liveskivor som är inspelade efter det att en eller flera olika låtar har blivit hits och detta vet banden om. De har en megahit i katalogen och denna ska framföras så bra som möjligt och det blir därmed ett särskilt fokus kring just dem.

Känslan av att höra en liveskiva är inte helt olik den det skulle kännas att se bandet på riktigt. Det är i praktiken anledning nog då man får en föraning om vad som komma skall.

Exemplet som fick mig att skriva den här texten är otippat nog Alphaville. Alphaville hade en riktigt framgångrik skiva, vilken var deras första vid namn Forever Young som släpptes för 25 år sedan. Via Spotify hittade jag en liveskiva av samma grupp, inspelad med syftet att göra en liveplatta (till skillnad från det värdelösa att samla på sig en massa bootlegs och göra en skiva av dem) och till dags dator är Big in Japan och Forever Young deras största och enda (?) hits? Resultatet = man drar båda låtarna i sträckbänk och förlänger dem med minuten. Skitbra.

”Nya” och numera bortglömda Guns N' Roses (så till vida en reunion sker) spelar skiten ur hela appetite. Bokstavligen talat. Axl Rose bunkrade upp med två keyboardister (det fanns noll när bandet startade) inklusive tre gitarrister. Resultatet är överlägset allt det riktiga Guns N' Roses kunde göra live men lysande. Man har inte släppt någon liveskiva och de otaliga bootlegs som finns är inte rättvist att recensera. GN'R som är det riktiga bandets liveskiva är enbart ett ta pengar från fansen-projekt. Värdelöst, även om en del spår sticker ut. Liveversionen av November Rain exempelvis med det långa pianointrot.

En annan grupp som som har släppt liveskivor är Metallica. Live-DVDs till och med, men den starkaste lysande stjärnan i samlingen är S&M. Man antingen hatar eller älskar skivan, där Metallica spelar ihop med en symfoniorkester. S&M var skivan som fick mig att seriöst börja lyssna på heavy metal, det visade sig finnas en melodi även i det absolut tyngsta. For Whom the bell tolls är fantastisk.

Plats är en annan fråga för liveskivor. Många liveskivor verkar vara inspelade på mer eller mindre konstiga ställen som i Sydamerika, Kuba, Kina, Australien och så vidare. Ställen dit band inte kommer särskilt ofta på grund av politik, restriktioner eller bara ekonomi. Iron Maiden gjorde en skiva ”Rock in Rio” framför 250000 pers. Audioslave är ett annat exempel som var det första amerikanska bandet någonsin att spela på Kuba. Naturligtvis inspelat. Jean Michael Jarre spelade in en konsert i förbjudna staden, vilket bara i sig är helt sjukt. Efterföljande DVD är dessutom THX-klassad. Australien är egentligen inte konstigt, men jag har fått för mig att många band undviker kontinenten då den ligger i ett hopplöst geografiskt läge. Detta hindrade inte The Eagles från att spela in farewell tour 1i Melbourne. Det torde sannerligen krävas enorm biljettförsäljning om det ska löna sig att släpa ner en miljonrigg ner ”down under”.

Andra liveskivor är bara synonymt med specifika ögonblick i ett bands historia. Totos livefields markerar comebacken av Bobby Kimball. Skivan är fri från några av de mer uppenbara hitsen, internetfansen var nämligen dem som bestämde vilka låtar som skulle ges ut med på skivan. Roxy Music gjorde en skiva i samband med en comeback för ett antal år sedan. Fördel = alla låtar som gjorde dem stora nyinspelade. Den som säger att 70-talsinspelningar ämnade för lp låter bättre än nyinspelat cd-material är antingen full eller döv.

Många av skivorna jag skrivit om är egentligen DVD-skivor där man förväntas se på konserten. Det är underhållande och trevligt men man kan stänga av både hemmabioljud och TV och lyssna via stereo. Det är mycket trevligare. Oftast. De är alltid bättre än studioskivor.

Tillägg: Vissa band ska helt enkelt upplevas live. Placebo exempelvis är så hopplöst gnälliga och ljudet på deras studioproduktioner stinker billig demo att man förundras de kan ta betalt för eländet. Men live. Placebo är skitbra live! Det finns en live-dvd. Man kan hoppas det kommer fler.


Att kvasiblogga

Jag har funnit det oerhört kul att kvasiblogga om den ena minsta möjliga livsavgörande epoken i alla möjliga och omöjliga lägen. Detta är något jag kommer fortsätta göra. Min ambition från början var att blogga politiskt och regelbundet, där framförallt det förstnämda blir lidande.

MEN, numera kommer jag blogga på två plattformar. Dels den nuvarande adressen http://sirviktor84.blogg.se/ dit jag kommer skirva allt trams men numera även på VSF:s officiela hemisda som är http://vsfblog.wordpress.com/. Ränka därmed enbart trams hit men seriösa blogginlägg dit.

Jag kommer publicera det jag skriver för VSF här också, som nu;


Skolklockan ringer in – ekonomisk stress för studenter väntar

Aldrig förr har så många sökt sig till högre utbildning som under kommande termin. Detta är naturligtvis å ena sidan mycket roligt men å andra sidan mycket olyckligt. Sverige går mot en massarbetslöshet på över tio procent och det är enkelt att finna samband mellan det höga antalet nyantagna studenter och den höga arbetslösheten.

Regeringen gör sitt yttersta för att göra det så svårt som möjligt att överhuvudtaget ens kunna studera. Man stänger vägen till högre studier genom att försämra vissa program på gymnasiet och neka eleverna högskolebehörighet, man nedvärderar komvux och man har mage att säga att man satsar på vuxenutbildning när man i själva verket raserade den tidigare.

Man har nu en utmärkt chans att dels göra något för den havererade ekonomin och dels hjälpa alla nya studenter till en skälig tillvaro. Ett exempel är att höja bidragsdelen i studiemedlet. Studenter, som är en ekonomiskt fullständigt marginaliserad grupp har i praktiken inga som helst möjligheter att spara undan pengar. De gör med andra ord av med varenda krona. Man skickar därmed pengarna ut i samhället i samma veva de betalas ut vilket sätter fart på ekonomin.

"Pengarna räcker inte” är standardsvaret på offensiva satsningar i samhällsnyttiga sektorer. Pengarna räcker visst, det är enbart en fråga om politiska prioriteringar. När regeringen Reinfeldt sänker skatter i miljardklassen är det hanterbart men att satsa dit pengarna verkligen skulle göra nytta är för borgerligheten osannolikt. Istället kommer studenter förväntas arbeta extra för att dryga ut den egna kassan – på jobb som inte finns.

Viktor Stenman
Förbundsstyrelsen

RSS 2.0