Insändare i YA

Fick en insändare jag skrev om Sverigedemokraterna publicerad i Ystads Allehanda. YA kortade ner insändaren som du kan läsa i sin helhet här. Vill man läsa YA:s nedkortade versionen så klicka HÄR.

 

Märklig, populistisk och felaktig politik

Timmen är slagen och Sverige har fått ett nytt parti i riksdagen. Som god vän av ordning, tillika socialist, som tror på människors enighet över alla etniska och religiösa gränser tycker jag naturligtvis att det är mycket beklagligt.

 

Vad är det egentligen för parti som nu nått maktens finrum? Det är ställt bortom all rimlig tvivel att Sverigedemokraterna har sina rötter i den nynazistiska rörelsen, men som därefter gjort en vandring mot mitten i frågor om ras, klass och etnicitet. Själva huvudpoängen med Sverigedemokraternas politik är assimilering av skiftande kulturer till den svenska. I detta faktum uppstår också den första frågan, vad är den svenska kulturen? Exakt vad är det man ska assimileras till? När Jimmie Åkesson fick frågan i SVT:s Halal-tv, eller för den delen andra partiföreträdare står förvånansvärt handfallna i frågan. Det finns ingen definition. Trovärdigheten för ett parti som inte kan svara på en fundamentalt grundläggande fråga om den egna ideologin är att bedöma som tämligen unikt. Hade Vänsterpartiet inte kunnat svara på vad socialism är, eller för den delen folkpartiet om liberalism så hade man varit tvungen att ifrågasätta dessa partiers hela existensberättigande.

 

Istället landar SD i en politik som hetsar mot grupper i samhället som kan betecknas som minoriteter. Kampen verkar ofta stå mot islam och muslimer, även om partiet i sig inte vänder sig mot specifika religioner. Partiet vill krossa alla former av kulturyttringar som inte kan upptas i normen, men frågan är återigen vilken norm man avser? Partiet gör dessutom felaktiga kopplingar mellan frågor som invandring och kriminalitet. Den samlade forskningen pekar istället på att kriminalitet är en följd av social utslagning och inte är kopplad till specifika kulturella eller religiösa grupper. Sverigedemokraterna måste bättre svara på hur de ska tackla dessa fundamentala frågor utifrån faktiskt verklighet och inte en konstruerad dito. Sverigedemokraterna berättar inte heller vilken som är den kulturella utgångspunkten som man avser återvända till.

 

Kulturer och normer har alltid varit i ständig förändring. Det finns ingen anledning att tro att Sverigedemokraternas intåg i maktens finrum kommer förändra detta. Risken är att man hamnar i en situation likt den i Danmark men sist jag kollade verkade Danmark vara ett land fullt av oliktänkande människor med olika kulturella och religösa yttringar. Men den förda politiken är som bekant djupt främlingsfientlig och underminerar människors frihet på ett sätt som får bedömas som djupt olyckligt för en demokratisk stat. Ansvaret vilar nu på oss som ser igenom Sverigedemokraternas märkliga, populistiska och ofta direkt felaktiga politik.

 

Viktor Stenman, lärare samhällskunskap och historia


RSS 2.0