Farligt agerande av Studentkåren

Hela dagen har spenderats i gallerian, där valnämnden organiserade två stycken debatter som jag deltog i. Den första landade i att man tycker det är en bra idé att ha en studentkår vid Linnéuniversitetet, att det blir svårt för studentkåren att bibehålla verksamhet vid när obligatoriet rivs upp, och att utbildningsföreningarna bör få en större roll. Väl så, hade jag varit åhörare till den debatten hade jag somnat.


Den andra debatten blev aningen roligare, då passade jag och fröken S på att dra in lite studentpolitik i debatten också, i form av studiemedel och a-kassa. Detta är intressant ur flera aspekter. Dels att fria moderata studenter har en åsikt som är direkt studentfientlig i frågorna och håller därmed käften, men också att de så kallade "opolitiska" kårvallistorna hamnar fullständigt offside i debatten.


Vänsterns Studentförbund i Växjö har i åratal försökt förmå kåren att tydligare våga presentera egna åsikter. I vissa frågor görs redan detta, studiemedlet är ett exempel och frågan om avgiftsfrihet är en annan. Problemet är att så fort det kan benämnas som politiskt kontroversiellt så använder kåren eller dess revisorer stadgan om kårens allmänpolitiska neutralitet som en mur för att slippa handskas med det. Det blev ett oerhört liv när dåvarande revisorn protesterade mot att dåvarande kårordförande hade deltagit och talat vid en fackföreningsdemonstration i protest mot slakten av socialförsäkringssystemet. Fullmäktige, som absolut inte delade åsikten att styrelsen brutit mot stadgan röstade helt enkelt ner delårsrevisionen då kritiken gick ut på att kåren "brutit mot stadgan" genom att delta i manifestationen. Ett annat exempel är från helt nyligen i samband med den studiesociala utredningen, då ett stort antal kårordföranden skrivit under en kritisk debattartikel med ordföranden för de tre oppositionella förbunden, Gröna Studenter, S-studenter och VSF. Studentkåren i Växjös ordförande valde att inte skriva under, med hänvisning till den allmänpolitiska neutraliteten.


Förespråkarna för den allmänpolitiska neutraliteten brukar hävda att man har stadgan för att hindra kåren från att tycka om saker som den inte har att göra med samtidigt som den enbart ska verka för studenter. Jag ifrågasätter om detta verkligen är andemeningen över tolkningen av själva stadgan som görs nu. Vem vill vara med i en intresseorganisation som SKITER i när ens intressen blir trampade på?


I vilket fall så kommer det anordnas en till debatt som kommer livesändas via studentradion. Det verkar däremot som att kåren vill dela upp debatten, att VSF, Demos och Moderta Studenter ska vara i en debatt medan de opolitiska listorna ska ha en debatt. Inget kan slå mer fel, och det ryktas om att det är en opolitisk lista som tagit initiativet. Problemet är att om det genomförs på det sättet kommer valet bli ett val mellan politik och ickepolitik, men det finns inget som är ickepolitik! Fusionen och kårobligatoriet är frågor som i högsta grad är politiska, där VSF precis tagit ställning för att man vill ha en studentkår. Det har vi gjort med vår ideologiska tro på att största möjliga sammanslutning är det bästa.


Kommer debatten genomföras vid två tillfällen där man skiljer på kandidaterna så kommer jag yrka att VSF ska bojkotta debatten. Antagligen gör Demos detsamma. Hoppas jag, fröken S har inte alltid kontroll ;)


Jag vill avsluta med att citera min avlidne kamrat Fredrik Klason: "Kåren arrangarade en debatt innan kårvalet för alla som ställde upp i valet. Det var bara vänstern som anmälda sig. Där hade varit ett gyllene tillfälle att debattera om det är det ni är intresserade av " (060427, studentkårens forum). Det är oerhört kul att det äntligen finns diskussion! Heja moderater!


Kommentarer
Postat av: Fröken S

Fröken S har bestämt för sig själv vad hon tycker och kommer påverka klubben att gå i samma riktning. På ren swahili: Demos kommer med största sannolikhet också att bojkotta en splittrad radiointervju :P



Och ja, det var riktigt skoj att debattera studiesociala frågor. Höjdpunkten under dagen =).. Bortsett från när Mumintrollsdyrkarna från högern inte tyckte att universitetet skulle försöka få ut studenterna i arbete :D..

2009-04-15 @ 20:23:10
URL: http://sassasinstans.blogg.se/
Postat av: Alvaro

Äntligen har debatten kommit till Växjö universitet, är övertygad om att Fredrik hade njutit av situationen.

2009-04-15 @ 20:27:22
URL: http://avlo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0