Biljetter!

Bruce Springsteen kommer till Sverige. Jag hade inte gått i alla fall, konsertbudgeten kommer antagligen spräckas i alla fall. Dessutom är biljetterna slut. Motdraget? En extrakonsert! Tjohoo! Också den slutsåld, precis som det skulle vara någon skillnad. Väldigt roligt för Bruce Springsteen, eller vem som helst som kommer till Sverige och säljer slut på biljetterna under en timme. Ticnet har bytts ut mot något annat system, och naturligtvis brakar systemet ihop. Det i sig, är patetiskt, precis som det skulle vara Ticnet som är problemet. Men det är än mer sorgligt att den andra leverantören verkar vara överraskad för biljettrycket. Vad hände senast?


Biljettåterförsäljare skulle på riktigt kunna bli problemet om man gör verklighet av idén att auktionera ut alla biljetter till högstbjudande. Det hade varit extremt smaklöst, och respektlöst för artisten som väljer att ta en viss summa betalt så att så många som möjligt ska kunna gå och se dem. Vill artisten ta 4000 kronor för acceptabla biljetter så har man ett val, nämligen att inte gå dit. Jag har för mig Ticnet specifikt pratade om att eventuellt låta de som köpt biljetter sälja via en privat auktionstjänst via dess egen hemsida, och det hade om möjligt varit än mer sorgligt.


De riktiga problemen är andrahandsmarknaden. Tradera svämmar över av biljetter, och andrahandsåterförsäljare började ta beställningar redan innan det riktiga biljettsläppet. Vissa skryter med att man minsann anpassar priset till marknaden, men med hjälp av priset kan man styra en intention till handling vilket görs vid prissättningen. Ska vi ta tusentals kronor betalt, och förvisso få slutsålt i alla fall men neka mindre bemedlade fans att se oss?  Jag skrattar högt, av det faktum de ibland köper biljetter som inte säljer slut. Marknadsapris? Knappast, när en biljett till The Eagles i Malmö i maj på andrahandsmarknaden kostar 1300 kronor, medan den på Ticnet kostar 800 kronor.


Det är förhoppningsvis bara en tidsfråga innan fans organiserar sig och lägger en massa beställningar som de sen vägrar betala för. Det är antagligen mer riskfritt på Tradera, att strunta i att betala. Det hände en gång via ett GN'R community, när det dök upp en bootleg, för 10 dollar på ebay, med läckorna från Chinese Democracy. Fans registrerade nya konton och började tokbjuda på skivan, tills priset var uppe i tusentals dollar och passade även på att skicka mail till säljaren och sa att handlingen var moraliskt förkastlig. Situationen underlättades en aning av att säljaren sålde en produkt som de facto är olaglig och innehållet betydligt mer dramatisk då den innehöll osläppt material till skillnad från en live-bootleg. Jag tror nästan försäljaren angav sig själv.


Jag räknade på första sidan av auktionerna på tradera, vilket samanlagt var cirka 100 biljetter. Lägg därtill fem sidor till så är det inte svårt att anta vi har att göra med 500-600 ockerprisbiljetter, bara på tradera! Jag tror inte heller på att man lyfter försäljningen från Internet, då de som tycker det är bäst att fysiskt köa antagligen bor i närheten av biljettluckan vilket i nio fall av tio är i Stockholm. Däremot kan man helt klart reservera biljetter dit.


Det behövs LAGSTIFTNING! Detta är inte ett problem som löses med gullegull och gnäll från arrangören, de vill bara ta ett högre pris. Det är heller inte bra om man hastigt och lustigt skulle få för sig att reglera marknaden för återförsäljarte. Andrahandsförsäljningen i sig är inte problemet då man bör ha rätt att både ge och sälja en biljett. Man kan bli sjuk eller liknande. Priset är problemet. I Danmark har man förbjudit biljettförsäljning till ockerpriser, vilket enbart resulterat i att det kanske tar tre timmar för en stor konsert att sälja slut och inte 30 minuter. Jag ska se Metallica i juli och de ger samanlagt fem konserter, enbart i Köpenhamn! Det tog faktiskt veckor för den sista konserten att sälja slut, men slut tog dem. Artisterna kan dessutom försöka sätta press på politiker och arrangörer, "vi kommer inte hit om ni inte löser problemet". Artisterna kan tänkas förlora pengar på affären, bränner man en förmögenhet på biljetten kanske man inte har en krona kvar till att köpa svindyra t-shirt och liknande.


Sen kan alla fans dyrt och heligt lova att vare sig handla eller köpa andrahandsbiljetter för ockerpris. Då dör marknaden och ockrarna går i bästa fall i personlig konkurs och få gå till soppkök.


Vissa arrangemang förtjänar inte att sälja slut, frågan är om de ens ska få lov att sälja biljetter överhuvudtaget. Roskilde Fetsivalen exempelvis, som sålt biljetter sen den 1 december utan att ha levererat ett endaste band. Man skryter med att man minsann inte lever på gamla framgångar, istället lägger man ner tid och kraft på att organisera tältbyar för lata festivalare, uppdatera hemsidan med klipp från gamla konserter, och säger att man försöker få de första banden klara precis som de missat hela syftet. Musik! Det sägs att första akten släpps imorgon, det ryktas om Madness. lol


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0