ÖKV och skolan

I egenskap av ersättare i gymnasienämnden för Vänsterpartiet, ordförande i VSF Växjö, och förbundsstyrelseledamot så kommer jag idag att delta i ett tv-program för Öppna Kanalen, producerat av Vänsterpartiet. Formatet är oerhört mossigt, och man kan se både "Vänstern i rutan" och andra program på http://www.okv.se/ under fliken webb-tv. En annan höjdare är att man kan se fotbollsmatcher med Östers IF.


Men vi ska alltså ha ett samtal om framförallt skolan, men min strategi ligger i att lägga all pragmatism åt sidan för att istället dra in diskussionen på ortodoxkommunism. När och om det ska talas om alliansen ska de benämnas som borgare, och Sverigedemokrater med rasister. Klasskamp är likställt med fysisk radering av dem som tillhör högre klasser. Andra detaljer kan innebära tvångsrekrytering till revolutionsarmén, angiveri mot desertörer med döden som följd, våldsamt övertagande av statsmakten i kombination med ett totalt avskaffande med allt som har med äganderätt att göra, symbolpolitik där man förstår överklasskultur, river slottet, bommar igen bibliotek, inför ett censurråd med avsikt skydda folket från bourgeoisien, förbjuder klassresor (åtminstone dem som går upp) och så vidare och så vidare.


Skämt åsido, men vi ska alltså tala om skolan. En punkt är flumskola kontra pluggskola. Jag har ingen som helst aning med vad som avses med flumskola, det jag däremot vet är att major Björklund snackar skit. Sveriges Radio hade ett program där de granskade Björklunds argument, och de undersökningarna han så ofta refererar till visar antingen andra saker de som han själv säger eller så drar han alltför stora växlar på resultatet. Exempel: Om Sverige går ner två platser i läs- och skrivkunnighet så är det för fan inte ett ras! Det är fortfarande världsklass! Om Björklund levt i en annan tid hade han förmodligen motsatt sig skolagans avskaffande, tvärtom hade han väll snarare motionerat på mer raffinerade metoder, tumskruvar exempelvis. Under mina VFU-perioder, och på de uppföljande seminarierna och diskussioner med andra lärarstudenter och andra lärare på olika skolor har jag aldrig hört talas om att situationen i skolan är så fruktansvärd som Björklund ibland vill påvisa. Problem finnes, men dessa är en följd av ibland tvivelaktiga politiska beslut, och det faktum att det hänt mycket sen början av 90-talet. Vad skulle en ortodoxkommunist göra? Majorer skjuter man, precis som Stalin gjorde.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0