Guantanamolägret stängs!

Jag har varit en aningen blödig över det faktum det tog mindre än ett dygn innan President Barack Obama valde att stänga fånglägret på Kuba, och alla andra utländska CIA-fängelser.


"Terrorism ska bekämpas med de värden vi själva står för", är en värdering så sund och så fri från galenskap som att man kan ursäkta bombningar och inskränkningar av grundläggande rättigheter för att fånga terrorister. Jag håller med om uttalandet till 100 %, även om det i långa loppet kan betyda att frihandel, exploatering och olustiga handelsblockader kan vara svaret på terroristbekämpning i framtiden.


Men bara det faktum att man stänger detta fångläger och dessutom går tillbaka till framtiden med förbjudandet av tortyr under förhör är otroligt. 2000-talet blev aldrig det uppsving för demokrati som man hoppades, och President Bush fick lov att bryta det löfte om att USA skulle engagera sig mindre utrikespolitiskt. Förhoppningsvis får nu USA en inriktning som betyder neutral medling och diskussion, samtidigt som retoriken radikaliseras och blir konsekvent. Nu när man väljer att förbjuda tortyrförhörsmetoder kan man pressa andra mindre beräkneliga att göra detsamma.

Det sjuka är att President Barack Obama egentligen bara gör det självklara, när President Bush gjorde det otänkbara. Nämligen tar USA tillbaka till framtiden som gällde innan texas ranger tog över. Sjukt.


Naturligtvis kommer basen på Guantanamo aldrig stängas, för att så ska ske krävs ett dubbelt uppsägande av avtalet som är skrivet innan den kubanska revolutionen. Det första Castro och company gjorde var att säga upp avtalet, men USA har naturligtvis inte svarat och kommer naturligtvis inte göra så heller. Men det är en annan fråga. Men tortyren och rättshaveristiska domstolsbeslut stoppas, därmed är mycket vunnet.


Övrigt: De visade "Undergången" på SVT2 igår, och ibland undrar man om man inte är stalinist. När Hitler blir förbannad, och talar om att militären har svikt honom och germanias folk, öser han ur sig att han borde ha låtit skjuta alla höga officerare som Stalin gjorde. Det låter vid tidpunkten helt rimligt. Det beror antagligen bara på filmens trovärdighet, men det är i vilket fall helt lysande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0