2012?

Spoilervarning! I synnerhet bildtexten. Läs på egen risk.

Jag var på bio i dagarna och såg 2012. Jag gillar både Independence Day och Day after tomorrow och det är samma regissör bakom dem alla.

Låt oss först konstatera att 2012 är häftig, en riktig biofilm. Något annat ska man ju inte förvänta sig av en dyr film som beskriver mänsklighetens undergång. Problemet är att jag har svårt att ta det som utspelar sig i filmen på allvar. Jag kan köpa att solen får ett gigantiskt utbrott som därmed skickar en ny form av solpartiklar till jorden som gör att planetens innandöme börjar koka som om den tillagades i en mikrovågsugn. Jag kan även köpa att följden av detta är att jordskorpan smälter och helt sonika försvinner under folks fötter. Allt väl så långt. Vad jag har svårt att ta på allvar är hur våra hjältar överlever alla hopplösa situationer. När LA drabbas av en jordbävning över tio på richterskalan och marken rämnar under flykten med totalt kaos och massor med stora hinder som flyger omkring så ska man dö. Det spelar ingen roll att filmen därmed skulle ta slut, våra hjältar lyckas på något mirakulöst sätt ändå lyckas fly till ”fast mark” och därifrån ta fågelvägen i ett plan som ingen kan ska kunna flyga.
Filmen fortsätter i samma osannolika anda, och visst bör man inte förvänta sig att det på något sätt skulle vara realistiskt. Men när man bedömer den ögonblickliga nedfrysningen av New York i Day after tomorrow, sekvensen när Jeff Goldblum lyckas slå ut överteknologiska och utomjordiska datorer med hjälp av ett Macintoshskapat datorvirus i Independence Day, som mer trovärdiga så har man problem. Inte blir det bättre av att räddningenssekvensen i slutet känns otroligt dum, korkad och osannolik på samma gång. Det är dessutom i ett läge då i alla fall jag har tappat förtroende för mänskligheten, och känner att de lika gärna kan dö hela högen.

Nej, tillbaka till ritbordet. Vill man se en häftig film på bio, visst. Men trovärdigheten är lika med noll. Effektmässigt står sig exempelvis Independence Day väldigt bra fortfarande, så det är ju på intet sätt revolutionerande i någon aspekt överhuvudtaget.


En extremt roande sekvens i filmen är när LA börjar falla sönder. I tv skymtas ”the governator” som förklarar att den senaste jordbävningen var en engångsföreteelse och att alla kunde börja arbeta igen. Nästa sekund bryter helvetet löst och i TV syns hur taket rasar in och allt blir svart. Japp, i 2012 så dör Arnold Schwarzenegger. :D


Kommentarer
Postat av: sim0n

We. Were. Warned. 2012!

Landa ett jumbojet på alperna, eller vad var det du sa ?



6,2 i betyg av 10 är ju inte så HEMSKT dåligt ändå. Men skulle vara en film jag med tveksamhet tankar hem.



Men helt ärligt, vad ska man förvänta sig av en film som säger följande; =)



Under 2009 reser amerikansk geolog Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor) till Indien för att träffa sin vän Satnam, som har upptäckt att neutriner från en massiv Solar Flare har trängt in i jorden och orsakar en temperatur av kärnan för att öka snabbt. Adrian återvänder till Washington DC för att informera Vita husets stabschef Carl Anheuser (Oliver Platt) och USA: s president Thomas Wilson (Danny Glover) att detta kommer att sätta igång en kedja av händelser som kommer att leda till världens undergång. Vid den 36: G8-toppmötet 2010, är andra stats-och regeringschefer medvetna om situationen. De samarbetar för att börja ett hemligt projekt som syftar till att garantera kontinuiteten i det mänskliga livet, strategiskt val 400.000 personer för inträde på en rad gigantiska Arks som skall byggas i Himalaya. Att hjälpa till att finansiera satsningen, ytterligare personer har rätt att köpa biljetter till en miljard euro per styck.



Som 2012 anländer, mikro-skalv har börjat uppträda orsakar små sprickor i jordytan. Jackson Curtis (John Cusack) är en författare i Los Angeles som arbetar deltid som en limousine drivkraft för rysk miljardär Yuri Karpov. Jacksons ex-fru Kate (Amanda Peet) och deras barn Noah och Lily leva med sin nya pojkvän, plastikkirurg och amatör pilot Gordon. Jackson tar Noa och Lily på en camping resa till Yellowstone National Park, där de finner sin vanliga camping plats avskild medan regeringen vetenskapsmän, däribland Adrian (numera en Vita huset vetenskap rådgivare), övervakar situationen. Även i Yellowstone, möter Jackson Charlie Frost, ett radioprogram värd och konspiration teoretiker. Charlie stödjer en teori som föreslår att Mayans förutspådde världen skulle upphöra under 2012 och hävdar att han har kännedom om arken projektet och har en karta över Arks lokalisering.



Adrian återvänder till Vita huset med olycksbådande nyheter - jordens temperatur stiga accelererar. Den utrymningsplan är satt i rörelse. Samtidigt Jacksons familj återvänder hem det sprickor börjar utveckla längs San Andreas-förkastningen i Kalifornien och jordbävningar förekommer i San Francisco Bay Area. Jackson blir misstänksamma och hyr ett privat plan för att rädda sin familj. Han samlar sin familj och Gordon när jordskorpan förskjutning börjar och de kommer undan Los Angeles som den kollapsar i Stilla havet.



Som miljoner börjar dö i apokalyptiska jordbävningar över hela världen, flugor gruppen till Yellowstone att hämta Charlie's karta. Gruppen snävt undgår som Yellowstone Caldera brutit ut. Charlie, som stannade kvar för att göra en direktsändning av vulkanen, dödas av explosionen. Att inse Arks finns i Kina, gruppen landar i Las Vegas, där de träffas Yuri, hans två söner, flickvän Tamara och pilot Sasha. De deltar i gruppen och få en större plan, till Antonov An-225, chef över Stilla Havet. Också bundna till Arks ombord på Air Force One är Anheuser, Adrian och First Daughter Laura Wilson (Thandie Newton). President Wilson var i Washington DC för att ta itu nationen en sista gång. Han är snart dödad av en tsunami som sänder USS John F. Kennedy krascha in i Vita huset. Med Vice President döda och talmannen i parlamentet saknas, utser Anheuser själv agerar Commander-in-Chief.



Sasha upptäcker att planet inte har tillräckligt med bränsle för att komma till Kina, så de måste göra en krasch landning i havet. Men när de kommer nära marken, upptäcker de att de faktiskt är i Kina, eftersom jordskorpan har skiftat.



Yuri, som har köpt ark biljetter för sig själv och hans söner, öknar Curtis familj, Gordon, och Tamara vid ankomsten till Kina. Dock är övergivna grupp plockas upp av Nima, en buddistisk munk. Tillsammans börjar de smyga in på ett ark genom hydraulik kammare med hjälp av Nima bror Tenzin, en svetsare för Ark projektet. I sina sista stunder, samtal Satnam Adrian att informera honom om att en tsunami är drabbat Indien och på väg mot Arks. Inlärning av detta, det Arks Anheuser order förseglas innan ombordstigningen är klar, viltvård tusentals utanför. Adrian lyckas övertyga de övriga G8-ledarna att låta de återstående människor ombord. Eftersom Arks bakluckan sänks, är Gordon dödades när han faller i mellan växlarna, följt av Tenzin stora elektrisk borrmaskin. Yuri offrar sitt liv för att få hans två söner i tid, men obstruktion hindrar porten stängs, vilket gör att fartyget inte kan starta sina motorer. Tsunamin anländer och börjar översvämma arken, drunkning Tamara och inställning arken hjälplöst på drift. Jackson och Noah arbetar tillsammans för att befria borra och dess kabel från låsmekanism. Grinden stängs och besättningen återfår kontrollen av arken, förhindra en ödesdiger kollision med Mount Everest.



En titel verkar som säger "Dag 27 Månad 01 Year 0001"



När svämvatten från hela världen flodvågen småningom avtar, visar satellitdata som Afrika har ökat i förhållande till havsytan, och Drakensberg berg är nu den högsta på planeten. Som Arks segel till Godahoppsudden, Jackson förenar med sin familj, och Adrian börjar ett förhållande med Laura. Filmen avslutas med en bild av jorden avslöjar alla kontinenter har gått ihop, och är i form av den afrikanska kontinenten.

2009-11-25 @ 14:15:58
Postat av: Anonym

Himalya! Det går inte!

2009-11-25 @ 16:34:35
URL: http://sirviktor84.blogg.se/
Postat av: Alvaro

Vad som slog mig när jag såg filmen var att, den likt alla andra filmer i samma stil, helt avstår från att berätta den intressanta historien om vad som hände sen. Alltid samma PK-lycklga och platta slut, man blir rätt less till slut. Day after tomorrow tog med ytterst lite av det när det berättades att Mexico stängt gränsen för att sedan öppna den igen efter att USA betalat av hela Latinamerikas skulder. Lite intressant sådär. Känner att 50% av 2012 var upprepning och enbart onödigt, man hade lätt kunnat ha med en timme i slutet om hur civilisationen byggs upp igen. Häftiga effekter dock, men det var nog allt.

2009-11-27 @ 15:56:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0