Preskribitionstiden försvinner, är det korrekt?

Det är inte mycket jag och regeringen har gemensamt när det handlar om kriminalpolitik, men nu anser jag förvirrande nog att regeringen tänker rätt. Frågan det berör är naturligtvis förslaget om att man vill slopa preskribitionstiden för grova brott, där olösta mord kanske är det som mest förtjänar en evig  jakt på upprättelse. Ej att förglömma, statsministermordet för snart 25 år sedan som förblir en olöst gåta.

Men det är klart, en slopad preskribitionstid kan förvisso ha effekten av att sanningen till slut blir lättare att få fram. Om nu preskribitionstiden skulle ta slut, kan det möjligen ha effekt av att alla kort skulle läggas på bordet av gärningspersonen? Poänglöst i den meningen att man inte kan vidta rättsliga åtgärder, kanske meningsfullt då sanningen till slut kommer fram. Å andra sidan igen kommer den typen av erkännande aldrig kunna bevisas av rättsväsendet, då det helt ekelt inte finns något att bevisa. En Palmemörade skulle kunna dra in miljoner på att turnera runt med föreställningen, ”därför sköt jag Palme”. Osmakligt och osannolikt, men fullt möjligt.

Frågan om att eventuellt kunna nå upprättelse och rättvisa i den rättsstat som Sverige trots allt är borde ses som viktigare än att sluta utreda. Det är ingen fråga om resurser, det är knappast som så att hela polisavdelningar utreder 20 år gamla mord. Kommer nya spår upp arbetas det naturligtvis på det, men det är inte märkvärdigare än vilket rättsfall som helst.

Nu, åter till didaktiken.

Kommentarer
Postat av: stina

Va spelar det för roll om vi har preskribtionstid eller inte? Polisen otreder ju oavsett inte alla fall.. De fall som inte media gör nån grej av läggs på hyllan och glöms bort.

2009-10-08 @ 12:33:15
URL: http://contaqt.blogg.se/
Postat av: Anonym

Klart att saker och ting glöms bort med tiden. Men genom att ta bort preskribitionstiden finns åtminstone en teoretisk chans för upprättelse.Vad som annars kan bli svårt är att definiera vad som är olagligt vid olika tidpunkter, men det är otroligt sällsynt med gamla brott som klaras upp så..

2009-10-08 @ 15:33:49
URL: http://sirviktor84.blogg.se/
Postat av: Avlo

Vet inte vad jag ska säga om frågan, dock kan jag tycka att det är olustigt att detta nu ska gälla retroaktivt. Med andra ord så kommer mord som begicks för mer än 25 år sedan kunna tas upp på nytt, och en eventuell mördare som valt att erkänna efter preskribtionstidens slut kan därför ställas inför rätta. Detta trots att mördaren i lagens mening var oskyldig då denne valde att framträda. Att göra så att nya lagar gäller retroaktivt har tyvärr en förmåga att underminera ett helt rättssystem och ska därför göras med försiktighet.

2009-10-10 @ 09:34:50
URL: http://avlo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0