Student? Öka takten och få en kaka!

http://vsfblog.wordpress.com/

I dessa tider av nyttohets och förakt mot kunskap, diskuteras ibland olika förslag att råda bot på ”onödiga” studier. Dessa studiers enda funktion i ett första konkret läge kan ibland enbart syfta till att förbättra den egna allmänbildningen och det bekämpas aktivt. Regeringen verkar vilja genomföra det värsta som står att finna i den ökända och ofta hårt kritiserade Studiesociala Utredningen, men nu väljer man till syvende och sist att höja studiebidraget. På vilket sätt?

Det är lätt att få känslan av att man väljer att genomföra denna höjning då studiemedlet hade sänkts nästa år som en följd av sjunkande prisbasbelopp. Vad som i alla fall får kallas anmärkningsvärt är att man väljer att höja lånet absolut mest. Det är enkelt att ignorera det faktumet och ändå hoppa och dansa i ett litet segerrus men dessa pengar ska betalas tillbaka till staten.

Vi har en regering som bekänner färg då man samtidigt passar på att skjuta fribeloppet i taket. Nu kan studenter tjäna cirka 30 000 kronor mer per år och detta är naturligtvis mycket negativt om man anser att heltidsstudier ska vara just heltidsstudier. För att återknyta till den studiesociala utredningen där man vill öka takten på studenterna så att fler tar examen fortare, regeringens intention är glasklar – de struntar i både kvalité i utbildning och tiden studierna tar.

Ett höjt studiemedel där bidragsdelen är det som höjs skulle skapa stora incitament för studenter att studera mera och extrajobba mindre. Visst kan det sägas vara bra att man arbetar och skaffar referenser och erfarenhet, men arbetet sker allt som oftast på bekostnad av viktig studietid. Det blir dessutom ett tryck på lärosätena att anpassa sig efter studenternas extrajobb när det i själva verket borde vara tvärtom – lärosäten borde planera undervisning efter kvalité.

Som student som studerat på heltid i fyra år undrar jag om jag kan tacka nej till den så kallade ”höjningen”? Den som är satt i skuld är inte fri, ej heller studenter.

Viktor Stenman
/Förbundstyrelsen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0