Slut på statlig loppmarknad

 Enda sen jag läste att SD är motståndare till statliga utförsäljningar så har jag varit småglad. Överraskad dock, med tanke på att Sverigedemokraternas ekonomiska politik är borgerlig, och att partiet i det mesta stödjer regeringen. Sverigedemokraterna är ett borgerligt och främlingsfientligt parti. Men logiken talar klart för att Sverigedemokraterna inte vill sälja statlig egendom, jag menar det kan ju finnas en chans att svenska företag hamnar i utländsk ägo och det borde ju minst sagt suga hårt för smårasister.

 

I alla fall så finns det en riksdagsmajoritet för att stoppa loppmarknaden som regeringen har haft i drygt fyra år där man verkar ha sålt till den som betalar minst och lovar inget. Vin & Sprits nya ägare är ju exempelvis i färd med att stycka bolaget, även om Mats Odell var övertygad om att inget drastiskt skulle ske med företaget. Mats Odell borde för övrigt klassas som en mycket tvivelaktig person att ha i en regering. De flesta i regeringen, eller de flesta borgerliga överhuvudtaget, som talar sig varma för utförsäljningar verkar vara helt inkompetenta och helt sakna förståelse för vad det innebär att äga något!

 

I DN uttrycker Odell missnöje med ett tilltänkt loppisföretag nämligen SBAB som han menar gör bolån dyrare. Ett annat exempel är när Maud Olofsson kritiserar Vattenfall, när hon menar att elen är för dyr. Eller när samma företag investerar i tysk kärnkraft. Regeringen har väll för allt i världen all rätt att ändra på företagens mål, de äger företagen! Istället ägnar sig regeringen åt gnäll, när de i själva verket hade kunnat göra så mycket mer med företagen än vad de gör idag. Ägande ger beslutanderätt, och när en instans som är öppen för folklig påverkan äger, så ger det större demokrati och medbestämmande vilket är odelat positivt.

 

Utförsäljning är inget annat än stöld. Men det har aldrig legat i de borgerligas intresse att vara rädd om våra gemensamma resurser. Det finns ett lokalt och skrattretande exempel i Växjö rörande Växjö Lakers. Det har gått ganska bra för både herr och damlaget på senare tid. Däremot hindrades damlaget från att spela i kvalserien på grund av pengabrist förra året. Det är naturligtvis klubbens fulla rätt att fatta ett sådant beslut även om det är idiotiskt. Problemet är att kommunen i samma vevade fattade beslut om att upprätta en ny ishockeyarena, där framförallt Växjö Lakers skulle hålla till. Denna arena innebär en stor merkostnad för kommunen om cirka 18 miljoner årligen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ville villkorera detta gigantiska stöd med en skrivelse om att Växjö Lakers aldrig någonsin får lov att hindra sina lag från att avancera i seriesystemet (med skandalen rörande damlaget i åtanke). Denna formulering röstades dock ner med argumentet att man föredrar dialog ed klubben framför krav.


Nu har samma sak hänt igen! Lakers Ladies har ångat på som sjutton och nådde kvalserien för högsta serien – men laget hindrades återigen från att delta. De fick aldrig chansen och nu kommer laget med största sannolikhet att lägga ner med den direkta konsekvensen att mindre kvinnor kommer ägna sig åt sport vilket är mycket dåligt. Idrott är hälsa. Borgarna har därmed bevisat att dialog inte fungerar – men de har inga problem med att ösa 18 miljoner årligen över en klubb som skiter i stora delar av sina aktiva. En bättre investering hade naturligtvis varit att villkorera pengarna, kommunen kan ju inte i de sämsta världar stötta en verksamhet som är så fruktansvärt patriarkalt styrd. Nu signalerar kommunen att man gärna skänker bort pengar till precis vad som helst, man struntar i hur de används. Borgerlighet i ett nötskal.

 

To be continued


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0